Menü Bezárás

Ha saját vállalkozása van, vagy már elgondolkodott a cégalapításon, akkor valószínűleg ismerősen hangozhat az Ön számára az iparűzési adó (IPA), vagy még hivatalosabb nevén a helyi iparűzési adó (HIPA) neve.

Ezt az adónemet akkor kell a cégeknek fizetniük, ha állandó, azaz 30 napot meghaladó gazdasági tevékenységet folytat egy bizonyos településen.

Az iparűzési adót a cég annak a településnek az önkormányzatának köteles megfizetni, ahol az székhellyel vagy telephellyel rendelkezik.

Hogyan számolható ki, hogy mekkora az IPA mértéke?

Azt, hogy egy cégnek mennyit kellene iparűzési adó címen az önkormányzatnak befizetnie, a következőképpen számolhatjuk ki:

A cég nettó árbevételéből ki kell vonni

  • az anyagköltségeket,
  • az eladott áru beszerzési értékét,
  • az alvállalkozói teljesítések értékét,
  • a kutatásokra és fejlesztésekre fordított költségeket,
  • valamint a közvetített szolgáltatások értékét.

Az így kapott összeget kell az önkormányzat által megszabott százalékkal beszorozni.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a fennmaradó összeg maximum 2%-át igényelheti IPA-ként a település önkormányzata.

IPA változások 2021-ben

A koronavírus járvány nem csak mentálisan és fizikálisan viseli meg az embereket, hanem anyagilag is.

Rengeteg mikro-, kis- és középvállalkozás esett el igen jelentős bevételektől a járványügyi intézkedések és korlátozások miatt, ezért a kormány igyekszik enyhíteni a rájuk rótt terheken.

Az egyik ilyen enyhítő intézkedés gyakorlatilag országos szinten a felére csökkentette az iparűzési adót.

A 639/2020. (XII. 22.) kormányrendelet értelmében a kedvezményre jogosult vállalkozások esetében az IPA mértéke nem haladhatja meg az 1%-ot.

Ezzel olyan mikro-, kis- és középvállalkozások élhetnek, melyeknek az éves árbevétele nem éri el a 4 milliárd forintot.

A jogosultságról 2021 februárjában kellett nyilatkozni, de azoknak sem kell kétségbeesniük, akik ezt egyelőre elmulasztották: ha nem jelezték időben, hogy jogosultak adókedvezményre, akkor 2021-ben is ugyanazt az összeget kell befizetniük, a következő évi bevalláskor viszont az így keletkezett többletet visszaigényelhetik.

Ez az intézkedés ugyan kedvez a kisvállalkozásoknak, ám az önkormányzatok költségvetésében jelentős hiányok keletkezhetnek miatta.

Gondolta volna, hogy Újlengyel lehet a tökéletes helyszín az adóoptimalizásra?

Van egy különleges település Pest megyében, amely az Újlengyel nevet viseli.

És hogy mitől különleges ez a kis község?

Az alig 1700 lakossal rendelkező Újlengyel a szerény méretei ellenére olyan multinacionális cégeknek szolgáltat magyarországi székhelyet, mint a General Electric, a Hewlett-Packard, a Morgan Stanley vagy a CIB Bank.

Természetesen nem véletlenül választották ezek az óriásvállalatok Újlengyelt, itt ugyanis a stabil önkormányzatnak köszönhetően már vagy 30 éve nem szükséges iparűzési adót fizetni!

Ha szeretné megkönnyíteni a cége helyzetét, akkor vegye igénybe újlengyeli székhelyszolgálatásunkat, és spórolja meg az iparűzési adót!

Természetesen ilyen esetben nem kell az adóhatóság intézkedéseitől félnie, hiszen az IPA mentes székhelyszolgáltatás teljesen biztonságos és legális.

Ha bármilyen kérdése támadna, forduljon hozzánk bizalommal!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM