Menü Bezárás

Hazai viszonylatban elmondható, hogy az egyéni vállalkozók körében a KATA adózási forma, vagyis a Kisadózók Tételes Adója rendkívül népszerű.

Ennek egyik fő oka, hogy viszonylag egyszerű, valamint nagyon sok kedvező konstrukciót tudhat magáénak.

Ahogyan a nevében is szerepel, azok, akik ezt az adózási formát választják, tételes adót kell, hogy fizessenek, vagyis a havi bevételtől függetlenül egy előre meghatározott összeget, ami kivétel nélkül fedezni fog minden befizetendő adót és járulékot.

Ezt a fizetendő adót három összegben lehet meghatározni: 25.000 Ft, 50.000 Ft és 75.000 Ft.

A leggyakrabban az 50.000 forintos díjat szokták választani a kisadózók, de ha valaki rendelkezik akár tanulói jogviszonnyal, akár olyan munkaviszonnyal, ami eléri a 36 órát, akkor csak a 25.000 forintos havi díj megfizetésére kötelezett, továbbá azoknak a kisadózóknak is csak ezt az összeget kell megfizetni, akik már nyugdíjba vonultak.

Mikor érdemes az emelt díjat fizetni?

A 75.000 forintos fedezet kifizetése a nyugdíjnál lehet érdekes, illetve akkor, ha valaki CSED-re vagy GYED-re lesz jogosult.

A csecsemőgondozási, illetve a gyermekgondozási díj – ha valaki nem rendelkezett a vállalkozása mellett más munkaviszonnyal – hozzávetőlegesen akkora mértékű lesz, mint amekkora a havi adók fedezetére szolgáló tételes összeg volt.

Tehát ha valaki nem rendelkezik más munkaviszonnyal, és csak az általános 50.000 forintos tételes adót fizette, akkor maximum pár ezer forinttal magasabb CSED-re vagy GYED-re számíthat, azonban ha az emelt összeget, vagyis a 75.000 forintot fizette az adók fedezetére, akkor körülbelül 80-90.000 forintnyi összegre számíthat.

Mit érdemes figyelembe venni?

A rend kedvéért itt is vannak olyan jogszabályok és korlátozások, amik meghatározzák azt, hogy kik azok a vállalkozók, akik beletartozhatnak a KATA adózók körébe, vagy egyáltalán mikor éri meg ezt választani.

Az első ilyen alapvető szabály, hogy ha egy KATA-s vállalkozónak az éves árbevétele meghaladja a 12 millió forintot, akkor arányosan 40%-os adótöbbletet kell fizetni.

Tehát ajánlott egy kis előkalkulációt végezni, mielőtt úgy döntünk, hogy mi is belépünk a kisadózók körébe, ugyanis történhetnek olyan esetek, amikor nem feltétlenül járunk jól, ha meg kell fizetnünk a 12 millió forint feletti adótöbbletet.

Ha pedig az éves bevétel szempontjából még meg is érné a KATA, akkor is vannak olyan tényezők, amik mellett nem választhatjuk ezt az adózási formát.

Ilyen lehet például, ha valaki bevételt szerzett a tárgyévben kiadott ingatlanjából, de a kft-k sem tartozhatnak a kisadózók körébe.

Többet szeretne megtudni? Keressen minket bizalommal!

 

Természetesen a KATA adózási forma témakörét nem lehet kimeríteni ebben a pár szóban, így, ha bármilyen felmerülő kérdése van, keressen minket bizalommal, illetve szintén várjuk megtisztelő hívását, ha cégalapításon vagy cégmódosításon gondolkodik.

Több, mint 11 éves tapasztalattal a hátunk mögött igyekszünk a lehető legmagasabb minőségű szolgáltatást nyújtani ügyfeleinknek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM