Menü Bezárás
Cégbírósági elutasítás – ezért kell nagyon odafigyelni

 

Alapvetően a cégalapítás nem egy bonyolult és lehetetlen folyamat, azt viszont nem állítjuk, hogy egyáltalán nincsenek buktatói.

Ilyen lehet például, amikor az Adóhivatal nem állítja ki az adószámot.

Ez például akkor fordulhat elő, ha a céget alapító személynek adótartozása van, esetleg el van tiltva a közügyek gyakorlásától, vagy éppenséggel még nem jogosult cégalapításra, mert egy korábbi adószáma törölve lett.

Ha esetleg attól tartunk, hogy mi magunk is beleütközünk ebbe a problémába, akkor könnyen ellenőrizhetjük, hogy rajta vagyunk-e a tiltólistán, a NAV honlapjáról letölthető 21TADRI nyomtatvány segítségével.

Ez a lista alapvetően nem nyilvános és bár az előbb említett dokumentum segítségével könnyen hozzáférhetünk, mégis elmondható, hogy sokan szoktak ezen a ponton megbukni a cégalapítás során.

Minden dokumentum megvan? Jól vannak kitöltve?

Amiről viszont már sokkal kevesebben tudnak, hogy gondatlanságból vagy figyelmetlenségből kifolyólag már a cégbíróságnál is könnyen elbukhatunk.

Két ok van, ami miatt a cégbírósághoz fordulhatunk: változásbejegyzési kérelem és cégbejegyzés.

Talán első hallásra nem is tűnik olyan nagy feladatnak a papírok benyújtása és az sem tűnik olyan eget rengető problémának, hogyha valamit hibásan vagy hiányosan adunk le, hiszen könnyen lehet manapság már korrigálni.

Viszont tudni kell, hogy a cégbíróság esetében ezt meglehetősen szigorúan kezelik és a legtöbb esetben nincs már lehetőség pótlásra vagy javításra.

Mindemellett pedig – ugyanúgy ahogy az Adóhivatalnál – akkor is elutasításra számíthatunk, ha az illető el van tiltva a cégalapítástól, büntetett előéletű, vagy a NAV nem ad ki a számára valamilyen okból kifolyólag adószámot.

Jó, ha van egy másik cégnév a tarsolyunkban!

Jó, ha van egy másik cégnév a tarsolyunkban!

Amiről még mindenképpen fontos említést tenni, hogy attól függetlenül, hogy visszautasításban részesültünk, a cégjegyzékbe ugyanúgy bekerülünk, cégnévvel együtt.

Ebből kifolyólag tanácsos lehet nevet változtatni az újbóli próbálkozás esetén, hiszen könnyen lehet hogy félreértésekbe botlunk, annak ellenére is, hogy a cégjegyzékszám teljesen más lesz.

Nem azt mondjuk, hogy egy teljesen új cégnevet kell kitalálni, elég ha már néhány apró változtatást elvégzünk, hogy a korábbi verzióval ne lehessen összetéveszteni.

Dióhéjban tehát, a cégbírósági elutasítás nagyon kis dolgokon tud megcsúszni, de természetesen újra lehet próbálkozni, korrigálva a korábbi hibákat és pótolva a hiányosságokat.

Forduljon hozzánk bizalommal!

A cégalapítás folyamatában a cégbírósági lépcső, az Ön jogi tanácsosának a feladata.

Ezért is érdemes erre a posztra egy olyan személyt kijelölnie, aki ért a munkájához és természetesen meg is bízik benne.

Több mint 11 éve vagyunk a szakmában és minden partnerünk számára igyekszünk a legszínvonalasabb szolgáltatást nyújtani legyen szó akár cégalapításról, akár székhelyszolgáltatásról.

Ha Ön cégalapításon gondolkodik, de szeretné úgy csinálni, hogy rögtön az első nekifutásra átmenjen minden rostán, akkor keressen minket bizalommal!

TÁRCSÁZOM