Menü Bezárás
Kapcsolt vállalkozások – mit érdemes tudni róla?

Mi számít kapcsolt vállalkozásnak, és mi nem?

Milyen szabályokkal kell tisztában lenni ilyenkor?

Amikor felmerül a kérdés, hogy egy cég kapcsolt vállalkozás-e vagy sem, akkor üzleti és rokoni szempontból is meg kell vizsgálni a kapcsolatot.

A kapcsolt vállalkozások egyértelmű megállapításához érdemes megismerni a hozzátartozó szabályokat.

Jogszabályok a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozóan

Az Art., az Áfa. törvény, valamint a Társasági adó törvény (Tao. tv.) az, ami kifejti a kapcsolt vállalkozás megállapításával kapcsolatos tudnivalókat – a Tao. tv.-ban idézett Polgári törvénykönyv plusz támpontokat ad ehhez.

Kapcsolt vállalkozásnak minősül, ha többségi vagy hozzátartozói többségi befolyásról beszélünk – mondja ki a Tao.tv.

Ha fennáll a többségi befolyás, akkor a természetes- vagy jogi személy jelentős befolyást tudhat magának.

Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy az aktuálisan zajló ügyletek kimenetelére hatással lehet egy olyan jogi egyén, aki befolyással van a felügyelőbizottság tagjainak vagy pedig a vezető tisztségviselők jelentős részének megválasztására – akár közvetlenül, akár közvetve.

A szavazások végkimenetelére is hatással lehet a befolyással rendelkező személy, ha például több részvényessel vagy taggal kötött egy megállapodást az adott szavazásról/szavazásokról és ha ilyenkor több mint a fele a szavazatoknak náluk van.

Többségi szavazatok más módon is előfordulhatnak.

Rokoni kapcsolatok, hozzátartozók hatása

Ha olyan eset alakulna ki, hogy közeli hozzátartozóknál jön létre a többségi befolyásolás, akkor egynek kell számolni a szavazati és a részesedési jogokat.

A következő kapcsolatok számítanak hozzátartozónak: a házastárs, az egyenesági rokon, a testvér, a mostohaszülő, a mostohagyermek, a nevelőszülő, a nevelt gyermek, az örökbefogadó szülő, az örökbefogadott gyermek.

Amennyiben egy testvérpár esetében az a helyzet alakulna ki, hogy az egyik tag tulajdonában van az egyik vállalkozás 100%-a, a másik testvér pedig a másik vállalkozás 100%-át birtokolja, akkor is kapcsolt vállalkozásról van szó, mivel ilyenkor is egybe kell számítani a szavazati és a részesedési jogokat.

Viszont, ha az egyik testvér a feleségére ruházza át a tulajdonjog egészét, akkor nem számít tovább kapcsolt vállalkozásnak, mert a sógor-sógornő kapcsolat nem tartozik a közeli hozzátartozói kapcsolatok közé.

Ha a két cég ügyvezetője ugyanaz a személy, akkor is kapcsolt vállalkozásról beszélünk a Tao. tv. leírása alapján.

További segítség a kapcsolat vállalkozások megállapításához

A korábban említett opciók mellett kapcsolt vállalkozások közé sorolhatók a közös vezetésű cégek, illetve az anya- és leányvállalat – a Számviteli törvény szerint.

A kapcsolt vállalkozások adózásának a meghatározásáról a Tao. tv (1996. évi LXXXI. törvény) írja le az alapvető tudnivalókat, illetve ezt az Art (2017. évi CL. trv.) egészíti ki.

Kapcsolt vállalkozás esetén is igényelje szolgáltatásainkat!

Kapcsolt vállalkozás esetén is igényelje szolgáltatásainkat!

Egy cég vezetése is rengeteg időt és energiát igényel, nemhogy többé!

Szabaduljon meg az adminisztrációs terhektől székhelyszolgáltatás, cégalapítás és cégmódosítás szolgáltatásainkkal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM