Menü Bezárás
Megóvhatja vállalkozását a kényszertörléstől, ha ismeri az okait

Sokan nem tudják, mennyire könnyen áldozatul eshetnek a kényszertörlésnek, és milyen súlyos következményekkel járhat mindez, holott Magyarországon különösen szigorúak a szabályok ezzel kapcsolatban a cégeljárásban.

Az eljárás esetén nem éri meg halogatni az első lépéseket, mert csak egy bizonyos pontig van lehetőség a kényszertörlés visszafordítására.

A kényszertörlés következményei

Abban az esetben, ha a kényszertörlési folyamat végbemegy, számolnunk kell azzal a következménnyel, hogy a cég felkerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feketelistájára, ezzel együtt a cégtulajdonos 5 évig nem alapíthat céget.

Az 5 éves eltiltás nem csak a cégalapítást korlátozza, de a tulajdonos ez alatt az idő alatt más cégnél, vállalkozásnál semmiféle tisztséget nem tölthet be.

Alapvetően nem gyakori, mégis fennáll a veszélye annak, hogy a tulajdonosnak anyagi kára származzon az eljárás befejeztével, tehát személyes bírságot kell fizetnie.

A kényszertörlés megkezdésének okai nem mindig tűnnek veszélyesnek, mégis érdemes odafigyelni rájuk, mert hosszútávú következményei lehetnek.

Mi adhat okot a kényszertörlésre?

Az eljárás általában azért kezdődik meg, mert az adószámunkat törölte az adóhivatal.

Ezekre mindenképp érdemes figyelni:

  • A cég a hivatalosan bejegyzett székhelyen nem található meg, illetve a postai küldeményeket nem veszik át.
  • Magas adótartozása van a tulajdonosnak.
  • A céghez tartozó éves beszámolót nem adják be a NAV-nak.

Emellett még vannak más okai is az eljárás megkezdésének, mégis a leggyakoribb az éves beszámoló hiánya szokott lenni a kezdő vagy kevésbé sikeres cégeknél.

Nem számít, hogy a cég nullás végösszeggel zárt, az éves beszámolót minden működő cégnek kötelező benyújtania az adóhivatal számára.

Nem érdemes tehát annyival letudni az ilyen eseteket, hogy nincs mit beadni, mert a következménye kellemetlenebb és sokkal hosszabb idejű lehet egy ilyen legyintésnek, mint gondolnánk.

Adóhivataltól független okok is lehetnek

Adóhivataltól független okok is lehetnek

Az adóhivatalnak nem feltétlen kell szerepet játszani a kényszertörlésben.

A betéti társaságok esetében például oda kell figyelni arra, hogyha kilép az egyik fél.

Ilyen esetben a bt. fél évig működhet ebben a formában a jelenleg hatályos jogszabály szerint, ha pedig nem történik előrelépés egy új tag felvételével, akkor első lépésként a vállalkozás egy felszólítást kap.

Akkor indul el a kényszertörlési folyamat, ha a felszólító levél után sem történik előrelépés a tagfelvételben.

Abban az esetben, ha a tőkeszabályozás értelmében egy Kft.-nek betéti társasággá kell alakulnia, hasonló eljárásra számíthat.

A társasági forma változtatásának elkerülésére azonban megoldást jelenthet a törzstőke csökkentése.

Számíthat a segítségünkre!

A fent említett okok egyikével biztosan nem kell számolnia a cégalapítás szolgáltatásunk igénybevételével, mert 11 éves fennállásunk alatt minden küldeményt átvettünk, és időben továbbítottuk az ügyfeleink részére.

Mindig a legjobb szolgáltatásra törekszünk, mert fontos számunkra ügyfeleink érdeke és a jogszerű működés egyaránt.

Kollégáink segítenek elindulni, hívjon minket még ma!

TÁRCSÁZOM