Menü Bezárás

Két olyan helyi adóról beszélhetünk, aminek a mértékét az önkormányzat határoz meg; az egyik az IPA, vagyis az Iparűzési Adó, a másik pedig az építmény adó.

Bár a mértéküket bizonyos keretek között az önkormányzat határoz meg, és az Iparűzési Adóról dönthetnek úgyis, hogy nem szedik be, addig az építményadóval ezt nem tehetik meg.

Ennek pedig az az oka, hogy minden olyan épület, vagy épületrész adóköteles, ami a helyi önkormányzat illetékességi területén található.

Kinek kell megfizetnie ezt az összeget?

Ennek a helyi adónak a megfizetésére azok kötelesek, akik az adott ingatlant, vagy ingatlanrészt birtokolják a tárgyév első napján.

Az önkormányzat által meghatározott összeget két részletben kell fizetni, az egyiket márciusban, a másikat pedig szeptemberben

Ennek ellenére a második részlet befizetésére, akkor is az a magán- vagy jogi személy köteles, akinek az év első napján a birtokában volt az ingatlan, hiába történt közben akár egy tulajdonosváltás is.

Több tulajdonos esetén természetesen az adó megfizetése, a tulajdonosi hányadnak megfelelően oszlik el.

Ha pedig valaki haszonélvezeti joggal rendelkezik egy ingatlan, vagy ingatlan rész felett, akkor az építményadó díja, őt fogja terhelni.

Kivételes esetek, amikor nem kell építményadót fizetni

Mivel az építményadó beszedése minden önkormányzat számára kötelező, így ezt kikerülni, csak a törvényben meghatározott esetekben lehetséges.

Ilyen helyiségek lehetnek a háziorvosi rendelők, a szükséglakások, a veszélyes hulladékok tárolására használt építmények, de mindemellett, az állattartásra vagy növénytermesztésre használt ingatlanoknak sem kell megfizetnie ezt az adóformát.

Így lehet meghatározni ezt az adót!

Ahogy azt már korábban említettük, az önkormányzatok néhány törvénybeli meghatározást betartva, szabad kezet kapnak az építményadó összegének a meghatározásában, de még ezen belül is eldönthetik, hogy a kétféle számítási módszer közül melyiket szeretnék alkalmazni.

Az építményadó összegének meghatározására szolgáló egyik módszer, amikor az ingatlan, vagy ingatlan rész korrigált forgalmi értékét vesszük alapul.

Ilyenkor a maximum százalékos érték, amiben meghatározható az építményadó mértéke, az a korrigált forgalmi érték 3,6 százaléka.

A másik lehetséges számítási módszer esetében pedig az ingatlan, vagy ingatlanrész hasznos alapterülete lesz a mérvadó, amit m2-ben kel megadni.

A négyzetméter ár maximálisan kiszabott értéke

Minimalizálja az adókra szánt költségeket

Az építményadó megfizetése alól tehát nem igazán lehet kibújni, csak nagyon kivételes esetekben.

Ha Ön viszont el szeretné kerülni ennek a helyi adónak a megfizetését, valamint az Iparűzési Adótól is szívesen megválna, akkor válassza Újlengyeli székhelyszolgáltatásunkat, ahol az önkormányzat nem kéri az IPA megfizetését, az építményadót pedig mi fizetjük Ön helyett!

Több mint 11 éves tapasztalattal a hátunk mögött, biztos lehet benne, hogy a vállalkozásának a székhelye, a legjobb kezekben lesz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM