Menü Bezárás
Milyen akadályokba ütközhet az adószám megszerzése?

Mára a cégalapítás folyamata meglehetősen egyszerűvé vált, ettől függetlenül azonban továbbra is vannak fontos lépések, amelyekre különösen oda kel figyelni különben váratlan nehézségekbe ütközhetünk.

Ide tartozik például az is, hogy a hatályos jogszabályokkal tisztában legyünk, elvégre előfordulhat, hogy azon múlik, hogy mennyire lesz gördülékeny a cégalapítás.

Kritikus pontnak számít többek között megszerezni az adószámot, amelyhez a szükséges kérelmet minden esetben a felelős cégbíróság küldi el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Ideális esetben 1 napon belül kiadják az adószámot, hogyha a NAV mindent rendben elfogadott, de amennyiben hibásak vagy hiányosak az adatok, akkor akár 8 napot is igénybe vehet a folyamat.

Ilyen nehézségekre akkor is lehet számítani, hogyha nem felelünk meg valamelyik jogszabályi előírásnak.

Az adóhatóság vizsgálati szempontjai

Alapvetően az adóhatóság a saját nyilvántartása és a bejelentett adatok alapján dolgozik, mielőtt meghatározza az adószámot.

Ezeknek az adatoknak a segítségével meghatározhatja, hogy van-e olyan tényező, ami az adószám megállapítását gátolhatja, az alábbi személyeknél:

  • Ha Kft.-ről vagy Zrt.-ről van szó, akkor megvizsgálják, hogy az adózó személy a cégen belül bír-e legalább 50%-os szavazati joggal, vagy ezzel felérő többségi befolyással. Ennek hiányában vizsgálat alá kerül a társasághoz tartozó minden tag, illetve részvényes.
  • Hogyha egyszemélyes gazdasági társaságról van szó, akkor konkrétan a tag vagy a részvényes lesz vizsgálatnak kitéve.
  • A társaság olyan tagjánál, aki képviseletre jogosult.

Mik állhatnak az adószám megállapításának útjába?

Az alábbi feltételek közül, hogyha bármelyik teljesül az érintett személy vagy személyek esetében, az adóhatóság az adószám megállapítását elutasíthatja, ha:

  • az érintett személy bármely vállalkozása jogutódlás hiányában és minimum 5 millió forintos adótartozással szűnt meg az elmúlt 5 éven belül;
  • 5 millió forintos adótartozása van minimum 180 napja;
  • az adóhatóság a kérelem benyújtásának napja előtti 5 éven belül az adószámát törölte.

Opció lehet a fellebbezés?

Opció lehet a fellebbezés?

Az adóhatóság, értelemszerűen, az érintett számára biztosít lehetőséget, hogy fellebbezzen vagy benyújtson egy kimentési kérelmet.

Ilyenkor 15 nap áll az érintett rendelkezésére a tiltási határozat közlésétől számolva, azonban a határidő lejártát követően erre már nem lesz lehetősége.

A kimentési kérelem beadására azért is biztosítanak lehetőséget, mert nemcsak jogsértés esetén tagadhatják meg az adószám kiállítását.

Azt is meg kell említeni, hogy nemcsak az új cégek bejegyzésénél vizsgálják az adószámot, hanem minden más változásbejegyzés után is.

Ilyenkor tehát az is előfordulhat, hogy valamelyik döntéshozói pozícióban álló személy, aki érintett az ügyben, a törvényi előírásoknak nem tesz eleget, és ezért az adószám esetlegesen törlésre kerülhet.

Bízza ránk a cégalapítással kapcsolatos teendőket!

Az előzőek alapján egyértelmű, hogy az ehhez hasonló jogi kérdésekben való elmélyülés nem kevés munkát és utánajárást igényel.

Amennyiben Ön cégalapításban gondolkodik, forduljon hozzánk bizalommal, hiszen bármelyik csomagunkat is választja, mindegyik esetében biztosítunk ügyvédet, aki segít kiigazodni a jogi kérdésekben.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy minél előbb megkezdhessük a közös munkát!

TÁRCSÁZOM