Menü Bezárás
Mire kell figyelni a céges vezető tisztségviselők kiválasztásánál?

A cégalapítás több fontos lépésből áll, amelyek közül az egyik legkényesebb kérdés, hogy kik legyenek a vezető tisztségviselők.

Az olyan pozíciókat, mint az igazgató, az ügyvezető vagy a cégvezető, nem lehet akárkire rábízni, és itt alapvetően nem az egyéni kompetenciákra kell gondolni.

Ami a legfontosabb, hogy semmiféle eltiltás vagy összeférhetetlenség ne álljon fenn az adott személlyel kapcsolatban.

Talán ez egyértelműnek tűnhet, azonban vannak olyan pontok ebben a témában, amelyet érdemes jobban kifejteni.

Hogyan tilthatnak el minket?

Amíg valaki, akit bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, nem mentesül ennek következményei alól, addig az illető vezető tisztséget semmilyen módon nem tölthet be.

Az valamivel egyértelműbb, hogyha valaki jogerősen el lett tiltva egy bizonyos foglalkozástól, akkor nem lehet a tagja egy olyan vállalkozásnak, amely az adott tevékenységgel foglalkozik.

De ezenkívül az is előfordulhat, hogy valakit konkrétan attól tiltanak el, hogy betöltsön egy vezető tisztségviselői pozíciót egy adott időtartamra.

Első ránézésre az előbbiek jogosságával teljesen egyet lehet érteni, hiszen van logika ezekben a szabályozásokban, azonban van egy konkrét pont, aminek köszönhetően ezzel kapcsolatban mégis sok félreértés lehet.

Ne feledje, hogy számít a felfüggesztett börtönbüntetés is!

Sokszor volt rá példa, hogy már megkezdték a cégalapítás folyamatát, azonban a cégbíróság elutasította a Ptk. egy adott paragrafusára utalva.

Értelemszerűen az illető tisztában van vele, hogy előzőleg szabadságvesztésre lett ítélve, azonban két okból kifolyólag váratlanul érheti az elutasítás:

  • felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték;
  • már letöltötte a rá kiszabott büntetést.

Az első esetből félreértés szokott lenni, mivel közhiedelemben az él, hogy aki felfüggesztett börtönbüntetést kap, akkor az illető mondhatni sikeresen megmenekült a dolog elől, pedig ez korántsem így van.

Tulajdonképpen annyi történik, hogy fölmentik az ítélet végrehajtása alól, de még mindig elítéltnek számít, tehát az eltiltása is még érvényben van.

A második esetben pedig azt kell figyelembe venni, amit fentebb említettünk vagyis, ha valaki vezető tisztséget szeretne betölteni egy vállalkozásban, akkor ezt nem teheti meg, amíg nem mentesül a büntetésével járó jogi következmények alól.

Érdemes tudni, hogy egy eltiltás akár tovább is tarthat, mint egy börtönbüntetés.

Milyen módon ellenőrizhető ez?

Milyen módon ellenőrizhető ez?

Az teljesen érthető, hogy Ön sem szeretné, ha az utolsó pillanatban derülne ki, hogy a jelöltje eltiltás alatt van – azonban erről egyértelmű felvilágosítást addig nem fog kapni, amíg utána nem jár.

Erre megoldás a hatósági erkölcsi bizonyítvány kérése, természetesen még a cégalapítás megkezdése előtt, és ebből minden egyértelműen ki fog derülni.

Azonban, ha valaki már rendelkezik egy ilyen bizonyítvánnyal, az önmagában még biztos, hogy elegendő, mivel az erkölcsi bizonyítvány a legtöbb esetben csak három hónapig érvényes.

Ebből kiindulva, egy évekkel ezelőtti dokumentum nem feltétlenül hiteles.

Segítünk a cégalapításnál!

A cégalapítás folyamata tulajdonképpen nem bonyolult, de van benne néhány olyan pont, amit érdemes alaposan körbejárni.

Amennyiben Önnek is szüksége van szakmai segítségre a cégalapítás során, vegye fel velünk a kapcsolatot!

TÁRCSÁZOM