Menü Bezárás
Nem mindenki lehet egyéni vállalkozó

Ahogy azt már többször is említettük korábbi cikkeinkben, maga a cégalapítás alapvetően egy egyszerű folyamat, ha pedig valaki egyéni vállalkozó szeretne lenni, akkor az gyakorlatilag szinte csak néhány kattintásba kerül az online ügyfélkapun keresztül.

Annak érdekében, hogy ne lehessen bárki egyéni vállalkozó és ne legyen annyira egyszerű a folyamat, a jogalkotók révén meg lettek fogalmazva olyan előírások és szabályok, amelyeknek mindenképp meg kell felelni, hogyha valaki ebben a vállalkozási formában szeretne tevékenykedni.

Ezek közül néhány a személyi feltételekre tér ki, de olyan is van, ami a formai vagy tárgyi követelményekre vonatkozik.

A következőkben ezeket a szegmenseket fogjuk közelebbről megvizsgálni.

Az egyéni vállalkozói formához szükséges követelmények

Alapvetően nem nehéz megfelelni az előírt jogszabályoknak, de azért jó azt tisztázni, hogy ki számít egyéni vállalkozónak.

Azt a személyt nevezzük egyéni vállalkozónak, aki vagyonszerzés céljából végez üzleti tevékenységet olyan módon, hogy az ő felelősségi körébe tartozik a kockázatvállalás, miközben rendszeresen végez gazdasági tevékenységet.

A következő 4 feltételnek kell megfelelni, ha valaki egyéni vállalkozó szeretne lenni:

  • az adott személynek magyar állampolgárnak kell lennie,
  • EU-s állampolgársággal kell rendelkeznie,
  • szabad mozgási jogát Magyarországon gyakorolja,
  • ha letelepedett személyről van szó, akkor szükséges, hogy a birtokában legyen egy Magyarországra érvényes tartózkodási engedély.

Alapvetően nem nehéz ennek a 4 feltételnek megfelelni, azonban van néhány olyan kitétel, ami ha igaz ránk, akkor nem válhatunk egyéni vállalkozóvá.

Mikor nem lehet valaki egyéni vállalkozó?

Az alábbi tényezők mind akadályozzák, hogy valaki egyéni vállalkozóvá váljon:

  • kiskorú, valamint cselekvőképessége alapján gondoskodásra szorul,
  • bűncselekmény elkövetése okán jogerősen van szabadságvesztésre ítélve (ez addig marad érvényben, amíg fel nem mentik az adott személyt az ebből adódó hátráltató jogkövetkezmények alól),
  • egy másik gazdasági társaságon belül felel a vagyonával,
  • az a személy sem élhet az egyéni vállalkozói formával, akinek van bármilyen adótartozása, visszavonták a vállalkozói igazolványát, vagy a foglalkozáskörétől el lett tiltva.

Bizonyos jogszabályoknak meg kell felelni

Azt még feltétlenül tudni kell erről a vállalkozási formáról, hogy bizonyos tevékenységi körök engedélykötelesek.

Ezeknek a listája az interneten elérhető.

Ezenkívül azt is érdemes észben tartani, hogy amennyiben olyan tevékenységikört választunk ki, amelyhez engedélyre van szükség, akkor a jogszabályban meghatározott követelményekkel rendelkezni kell, vagy pedig legyen egy általunk foglalkoztatott munkavállaló, aki megfelel az előírásoknak.

Tervezzen céget tudatosan!

Tervezzen céget tudatosan!

Amennyiben azt tervezi, hogy egyéni vállalkozásba kezd fontos, hogy tájékozódjon az ügymenet részleteiről, hogy minden zökkenőmentes legyen.

Ami a cégalapítást illeti, az első lépéseknél számíthat a támogatásunkra, hiszen több mint 11 éves tapasztalattal rendelkezünk cégalapítás és székhelyszolgáltatás terén.

Ha nem szeretné, hogy bármi hiba csússzon a cégalapítás menetébe, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM