Menü Bezárás

Ön hallott már a cégtemetőkről?

Ez az elsőre elég érdekesen hangzó fogalom nagyon is gyakran okoz fejfájást az adóhatóságoknak, ami azt illeti, a NAV az elmúlt években többezer pert indított a saját cégét cégtemetőknek átadó tulajdonosok, tisztségviselők ellen.

Sajnos mindig lesznek olyan piaci szereplők, akik a követendő tisztességes út helyett inkább a kiskapukat keresik meg, hogy kibújhassanak a felelősség alól, vagy éppen külső emberek viszik őket a rossz irányba.

De akkor most nézzük meg, mi is az a cégtemető, és miért nem tartozik az ideális megoldások közé, ha a cége anyagi gondokkal küzd.

Cégtemető – kiút a csődből, vagy egy „fekete” félmegoldás?

A cégtemetők arra az elvre építenek, hogy cégek eladása és felvásárlása nem könyvelhető el bűncselekményként, még akkor sem, ha az adott cég éppen a csőd szélén áll.

A tulajdonos a csőd bejelentése előtt még eladja a céget egy cégtemetőnek, azt remélve, hogy ezáltal megszabadul a korábban felhalmozott adósságoktól.

Ennek a tranzakciónak az iróniája az, hogy itt az eladó fizet a vevőnek; a cégtemető tehát pénzt kap azért, hogy átvegye az összeomlás szélén álló, tartozásoktól roskadozó céget.

Ezután a volt cégtulajdonos csak abban bízhat, hogy a nem létező, nehezen lenyomozható vagy éppen külföldi személy nevére átjátszott cége adósságai észrevétlenek maradnak és idővel elévülnek.

A NAV azonban mondhatni árgus szemekkel figyeli az ilyen kétes ügyleteket, és azonnal fellép – adóregisztrációs eljárást vagy kártérítési pert indíthat, a volt vezetőt vagy tisztségviselőt eltilthatja, adóhatósági felügyelet alá vonhatja, és ami a legfontosabb, hogy a tartozás megfizetésére kötelezheti.

Ilyenkor pedig az adós tisztségviselő már a magánvagyonával felel.

A cégtemetők legfőbb jellemzői

A NAV megfogalmazása szerint cégtemetőnek minősül az a személy vagy társaság, amelynek igen nagy számú, nem aktív állapotkódú vagy törölt adószámú gazdasági társaság kerül az érdekeltségébe.

Gyakori jelenség, hogy elhagyatott ipari területek, romos raktárak, garázsok, sőt, akár hajléktalanszállók címe alatt van bejegyezve több száz cég is, amely egyértelműen egy cégtemetőről árulkodik.

Ezeknek a cégeknek a bejegyzett új tulajdonosai gyakran hamis, külföldi, vagy éppenséggel hajléktalan személyek, akiket nehezebb felelősségre vonni.

Vigyázat: A székhelyszolgáltató nem minősül cégtemetőnek!

Bár egy székhelyszolgáltató esetében is több cég van bejegyezve ugyanazon címen, ennek célja nem a tartozásoktól való megszabadulás, így semmiképpen sem vehető egy kalap alá a cégtemetőkkel.

Az ide bejegyzett cégek tulajdonosai csupán csak az irodabérlés költségeiből szeretnének lefaragni, illetve időt és energiát megspórolni.

Ha szeretne többet is megtudni a budapesti és újlengyeli székhelyszolgáltatásunkról, akkor itt olvashat róluk!

Ha azonban a cégalapításban vagy cégmódosításban van szüksége szakértő segítségre, akkor is keressen minket bátran, mi pedig minden felmerülő kérdésére készséggel válaszolunk

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM