Menü Bezárás

A digitális világnak köszönhetően a postán érkező levelek száma, mára már drasztikusan csökkent, hiszen, amit csak lehet, online küldünk és fogadunk.

Ennek ellenére, még mindig vannak olyan helyzetek, ahol elkerülhetetlen a postai szolgálat igénybevétele, de akár csak ha arra gondolunk, hogy valamilyen csomagot várunk, mindenképpen szükséges.

Talán sokan nem tudják, hogy a Magyar Postánál létezik egy olyan szolgáltatás, hogy utánküldés.

Ennek az a lényege, hogyha várunk egy levelet vagy csomagot, de a megadott címen nem tudunk ott lenni, esetleg azért, mert külföldre utaztunk, vagy csak egyszerűen egy hosszabb időn keresztül más címen tartózkodunk.

A magánjellegű csomagok és levelek, de akár még pénzügyi utalványok esetében is nyugodtan igénybe lehet venni ezt a szolgáltatást, így biztosan át tudjuk venni a küldeményeket.

A dolog nyitja viszont az, hogy csak és kizárólag magán, cégügyekben ez a szolgáltatás nem alkalmazható.

Fontos, hogy időben átvételre kerüljenek a levelek

Mint azt már tudjuk, ha valakinek van egy vállalkozása, akkor kötelező székhelycímmel rendelkeznie, illetve minden hivatalos okirat és küldemény oda fog érkezni.

Ezeknek a levelek átvételének elmulasztása súlyos következményekkel járhat, így erősen ajánlott, hogy mindig legyen valaki, aki készenlétben áll a fogadásra, ami akár egy kisebb vállalkozás esetén meglehetősen macerás és időigényes lehet.

Logikusan következne tehát, hogy ilyenkor csak egyszerűen igénybe vesszük a postai utánküldést, de ahogy azt már korábban is mondtuk, magánjellegű küldeményeknél alkalmazható, cégügyek esetén ez jogszabályokba ütközik.

Jogi korlátozások

A cégtörvény 7. paragrafusának első bekezdése kimondja, hogy egy cégnek a székhelye, vagyis a hivatalosan bejegyzett irodája az a helyszín, ahol a leveleket fogadni és érkeztetni kell.

Minden hivatalos okiratot itt kell őrizni és tárolni, valamint minden olyan kötelezettséget itt kell teljesíteni, ami összefügghet a székhellyel.

Tehát azok a székhelyszolgáltatók, akik felajánlják a postai utánküldés lehetőségét, azok nem járnak el törvényesen, ugyanis a székhelyszolgáltatásokra vonatkozó 7/2017. (VI. 1.) IM rendelet is egyértelműen kimondja, hogy minden postai küldeményt elsősorban a hivatalosan bejegyzett székhelycímen kell, hogy átvegyenek.

Értelemszerűen tehát az első átvételtől számított továbbítás, teljesen törvényszerű és bevett szokás, a lényeg, hogy a hivatalos átvételnek a székhely címen kell megtörténnie.

Azonnali értesítés és továbbítás

A 7/2017. (VI. 1.) IM rendelet továbbá azt is kimondja, hogy a székhelyszolgáltatóknak kötelességük értesíteni az igénybe vevőt, bármilyen küldemény érkezéséről 1 napon belül.

Nálunk alapvető szolgáltatásnak számít az is, hogy nem csak értesítjük az ügyfelet a levél érkezéséről, hanem elektronikus úton továbbítjuk is a levél tartalmát, havonta egyszer pedig az összes beérkező levelet postai úton továbbítunk is a megadott címre.

Ezekért a szolgáltatásokért, pedig nem kell külön díjat fizetni!

Keressen minket bizalommal, ha bármilyen székhelyszolgáltatással, cégmódosítással vagy cégalapítással kapcsolatos kérdése van!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM