Menü Bezárás
Az orosz-ukrán háború magyar cégekre gyakorolt hatása

Ha valahol nemzetközi konfliktus, háború alakul ki, akkor az nem csak az adott országot érinti, hanem a környező, sőt akár a messzebbi térségeket is.

Ez a jelenség megfigyelhető az orosz-ukrán konfliktusnál is, ezért is fontos, hogy felkészültek legyünk arra, hogy kialakulhat akár egy olyan szintű gazdasági válság is, mint amit a koronavírus idején tapasztaltunk.

Bár elsősorban azokat a vállalkozásokat érinti ez a helyzet, akik Ukrajna és Oroszország területére exportálnak, de szinte minden szektor érzékelni fogja a háború hatását, de legfőképp az egészség- és gyógyszeripart, az építőipart és az agráriumot.

A háborús helyzet azokra a területekre is hatással van, amelyeken keresztül történik az áruszállítás ki vagy be Magyarországra – tehát nemcsak a közvetlen exportcégeknek lesz nehezebb dolga.

A határátkelésnél is hosszabb idővel kell számolni a keleti országrészeknél, ami plusz nehézségeket okoz a kereskedelem számára.

A háborút követő időszak

Az olyan cégeknek, akiknek a háborús időszak veszélyezteti a fennmaradását, segíthet, ha igényelnek valamilyen vissza nem térítendő támogatást.

Arra is ajánlott felkészülni, hogy amikor vége lesz a háborúnak, akkor egy nagyobb léptékű piaci verseny kezdődhet el.

A vállalkozók, a vállalkozói világ talpra állításához arra lesz majd szükség a szakemberek szerint, hogy állami garanciavállalást, illetve kedvezményes, hosszútávú hiteleket biztosítsanak számukra.

Még nem látható előre, hogy az érintett szektoroknak pontosan milyen mértékű összegre lesz szüksége, és azzal is tisztában kell lenni, hogy amennyiben tovább húzódik a háború, akkor az Magyarországon is egyre több pénzt fog felemészteni, és ezzel arányosan növekszik annak a segélynek a mértéke, ami szükséges a különböző gazdasági szereplők számára.

Milyen egyéb gazdasági következményekkel lehet számolni a háború alatt?

A mindennapokra is lehet hatása a háborúnak.

Példának okáért előfordulhat, hogy nem tud utalni a munkaadó bankja, ami miatt késve fogják a munka vállalók megkapni a bérüket, és emiatt nem hibáztatható a munkáltató.

Ilyenkor mindössze annyi várható el a munkáltatótól, hogy amint lehet adjon tájékoztatást a munkavállalóinak, viszont nem hivatkozhatnak erre a szituációra a munkavállalók, ha az azonnali felmondás jogával akarnak élni.

Egy másik esetben olyan helyzet is előállhat, hogy a munkaadó nem tud biztosítani munkát a dolgozói számára.

A háború rengeteg nehézséget okoz…

Az orosz-ukrán háború komoly kihívásokat jelent a magyar cégek számára.

A vállalkozásoknak rugalmasnak kell lenniük, és aktívan keresniük kell alternatív piacokat és üzleti kapcsolatokat.

A magyar cégeknek fel kell készülniük a geopolitikai változásokra, és proaktívan kell reagálniuk az új környezeti kihívásokra.

A gazdasági stabilitás és a hosszú távú fejlődés érdekében a vállalkozásoknak kreatív megoldásokat kell találniuk és új piacokat kell meghódítaniuk.

A cégalapítás okozta nehézségekben számíthat ránk!

A cégalapítás okozta nehézségekben számíthat ránk!

Céget alapítani, felépíteni egy sikeres vállalkozást bizony nem egyszerű feladat.

Ahhoz, hogy gond nélkül meglegyen az első lépés, vegye igénybe cégalapítás szolgáltatásunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM