Menü Bezárás

Az új Polgári Törvénykönyv  szerint is tilos tagokat nyilvános felhívás segítségével toborozni. Ennek oka, hogy ezen társasági formában hiányoznak azok a befektetővédelmi és garanciális szabályok, amelyek elengedhetetlenek lennének, ha a társaság nyilvánosan kívánna tőkét gyűjteni.

A nyilvános felhívás ebben a kontextusban olyan meghívást jelentene, amelyet elfogadva a befektetők automatikusan társasági jogviszonyba kerülnének, és ebben az esetben a jogviszony részleteit a felhívást közzétevő fél egyoldalúan szabályozná. Azonban ez a tilalom nem akadályozza meg, hogy a leendő tagok nyilvános eszközökkel lépjenek kapcsolatba, és kölcsönös megállapodás alapján alakítsák ki a társaságalapítás feltételeit.

Amennyiben egy korlátolt felelősségű társaság alapítása során mégis nyilvános felhívást adnának ki, és a leendő tagok e felhívás elfogadásával, anélkül, hogy a feltételeket egyénileg megvitatták és kölcsönösen egyeztették volna, csatlakoznának a társasághoz, ez jelentős szabályszegést eredményezne. Ilyen esetben a társaság alapítási előírásainak megsértése miatt problémák merülhetnének fel a társaság hivatalos nyilvántartásba vételével kapcsolatban, mivel a korlátolt felelősségű társasági forma és a nyilvános tagtoborzás nem összeegyeztethető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM