Menü Bezárás

Székhelyszolgáltatás 2.190 Ft/hótól – Miért érdemes fontolóra venni?

Mi az a székhelyszolgáltatás, miért érdemes fontolóra venni?

Hazánkban és az egész világon a cégeknek kötelezővé teszik a jogszabályok székhely megjelölését. Ez akkor is így van, ha valaki nem végez fix munkát egy adott címen, vagy eleve nincs is olyan cím, ahol a vállalkozása folyamatosan fellelhető lenne.

a., Ismerjük azt, amikor céget alapítunk és kényszerből kell megjelölni a saját lakásunkat a cég székhelyeként. Innentől fogva az összes számlán, cégiraton, szerződéseken a saját lakásunk címe – ahol élünk, a családunk, gyerekeink tartózkodnak – lesz megjelölve. Hovatovább a hivatalos – bárki által lekérdezhető cégjegyzék – a saját lakcímünket fogja tartalmazni. Az interneten ha bárki rákeres a cégünkre – ha nem rendelkezünk pl. honlappal és külön azt nem tettük fel sehova – is a google az első találatok között a cégünk nevét és a családi fészket is lehozza találatként. Ez ellen nem fogunk tenni semmit, hisz bármelyik „cégregiszter” ilyen  a céginfo vagy pl. az opten nyilvános adatokat – mert egy cég székhelycíme jogilag az, azt nem csak, hogy kiteheti, hanem konkrétan ki is teszi.

Mindezt csak kényszerből, hisz kötelező megadni egy címet, pedig ott napközben ha valaki felkeresi „cégünket” senkit sem fog ott találni.

Béreljünk irodát külön ingatlant? – eleve a legtöbb induló vállalkozó, sőt, szinte alig akad köztünk olyan  – nem úgy kezdi a tevékenységét, hogy a tevékenység indulásakor már csak a székhely miatt irodát fog bérelni. Hogyan lehet ezt a kellemetlenséget leráznunk magunkról?

b., A bejelentett székhelyünkre – ha akarjuk, ha nem – időnként levelek, sőt hivatali ajánlott, tértivevényes levelek, fognak érkezni. Azt is ismerjük, amikor a postás ott hagy egy értesítőt levél érkezőséről, és azért még külön be is kell menni a postára felvenni. Ezen sorok írója és évekig járta ezt az utat, volt nap, amikor kb. 2 órájába /órámba került külön felvenni a levelet, várakozni a postán stb. Hab a tortán, hogy ha a hivatalos levelet nem vesszük át, annak jog következményei lesznek.

c., Közterületről látható módon – bizonyos további előírásokat szem előtt tartva – ki kell tenni a cég nevét. Az adóhatóság szúrópróba szerűen ezt is ellenőrzi, ennek adószámtörlés lehet a vége – bármennyire is furcsán és kicsit morbidul hangzik. Nem ijesztgetni akarunk senkit, de, százával tudunk az elmúlt évtizedekből mondani olyat eseteket, amikor emberek azért nem tudtak alapítani céget, mert egy korábbi ilyen apróság miatt az ezután törölt adószám miatt, bekerültek a NAV belső „fekete listájára” – ami hivatalosan adóregisztrációban történő akadályoztatást jelent és nem adtak adószámot, ez miatt a cégbíró – ha be is jegyezte volna a céget egyébként – el kell utasítsa az ügyvéd cég bejegyzésre irányuló kérelmét. Egy apróság miatt a vállalkozásunkat akár évekig be sem tudjuk jegyeztetni, maximum egy családtag, vagy barát segítségét kérve – nem saját nevünkön. Az, hogy ilyenről nem hallunk, nem jelenti azt, hogy a jelenség nem létezik. Sajnos a sajtó, média a celebek világával és a politikával, emberöléses ügyekkel van leginkább elfoglalva. Sokszor könyvelők sem értesítik az ilyen elindult ügyről az ügyfelet, illetve nem figyelmeztetik őket erre.

Sorolhatnánk még itt azokat a dolgokat, amelyeket be kell tartani és egy induló, illetve mikro egy vagy néhány személyes esetleg családi vállalkozásnak ez többletterhet, és felesleges kockázatokat, kényelmetlenséget, bosszúságot jelent.

Hogyan lehet mindezen kellemetlenségeket, egyébként jogos – kötelezettségeket úgy leráznunk magunkról, hogy közben mégis minden jogszabálynak, előírásnak eleget teszünk?

A székhelyszolgáltatás mindezen tud segíteni!

 

Miért éri meg székhelyszolgáltatást választani? Mi az, amit mi vállalunk?

A székhelyszolgáltatás rengeteg terhet levesz a vállunkról, és tulajdonképpen úgy működik, mint egy központi iroda, és egy titkár vagy titkárnő egyszerre.

Ügyfeleinknek biztosítjuk a 1. székhelybefogadó nyilatkozatot (ezt az ügyvédje fogja kérni) 2. személyes jelenlétet, az esetleges NAV ellenőrzésékre, továbbá azt, hogy a székhelyen a jogszabályi előírásoknak megfelelően kikerüljön a cégtábla.

Vállaljuk, hogy átvesszük a hivatalos és postai leveleket, valamint az érkezett küldeményekről e-mailben értesítjük Önt.

A küldeményeket és az iratokat tároljuk.

Havonta egyszer a leveleket elpostázzuk az Ön által megadott postacímre, vállaljuk az esetleges hatósági kényszerintézkedéseket, illetve, ha szükséges, tárgyalót is biztosítunk, ami akár a Bem rakparti, pazar kilátással rendelkező irodánkban is lehet.

 

Milyen adatokat szükséges megadni ahhoz, hogy a székhelyszolgáltatás létrejöhessen?

Meg kell adni a cég és a cégképviselő nevét és adatait.

Természetesen meg kell jelölni magát a székhelyet és a postázási címet, amire később a székhelyre beérkezett leveleket el lehet postázni.

Továbbá a szerződéshez elengedhetetlen egy kapcsolattartási célt szolgáló telefonszám és egy e-mail cím, amire a beérkezett leveleket szkennelve azonnal el lehet küldeni.

A szerződés megkötése után semmi más teendő nincsen, csupán be kell jelenteni a székhelyszolgáltatás létrejöttének tényét a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak a T101-es adatlapon.

Ezt a feladatot általában a cég által megbízott könyvelő intézi.

 

Milyen következményekkel jár, ha felmondjuk a székhelyszolgáltatást?

Tulajdonképpen semmilyen hátrány vagy negatív következménye nincs annak, ha a szolgáltatást megszüntetjük.

Cégünk olyan szerződést biztosít, ami nem von maga után hűségnyilatkozatot, így a szolgáltatást bármikor fel lehet mondani.

A 7/2017. (VI. 1) IM rendelet alapján a székhelyszolgáltatást 1 éven belül nem lehet felmondani. Hha valaki nem fizeti ki a következő 6 hónapos ciklust a megadott határidőn belül, a szerződés 3 hónap után azonban megszűnik, rendkívüli felmondás miatt.

Miután a székhelyszolgáltatás megszűnik, semmi más teendőnk nincs, csupán jelenteni ezt a NAV felé, ez esetben a T201-es adatlapon, illetve a Cégbíróság felé le kell „jelenteni” egy másik székhelyet. Fontos, hogy ne legyen a székhelyváltás között egyetlen olyan nap sem, amikor a cégnek nincsen jogszerű székhelye, így érdemesebb a székhelyszerződés megszűnése előtt legalább 3-4 héttel korábban új székhelyet biztosítani a cégnek.

 

Kiknek ajánljuk?

A székhelyszolgáltatás tehát egy nagyon jó opció, de nyilván nincs mindenkinek szüksége rá.

Viszont azok a vállalkozók, akik nem szeretnének külön helyet fenntartani, bérleti díjat fizetni, vagy alkalmazni valakit az adminisztrációs feladatok elvégzésére, azoknak egy kitűnő lehetőség.

Akkor ajánljuk még ezt a szolgáltatást, ha nem szeretné a lakóhelyét bejegyeztetni székhelyeként, ugyanis nem örülne, ha esetleg az adóhatóság váratlanul megzavarná Önt az otthoni környezetében, nem tud egész nap otthon lenni, hogy át tudja venni a hivatalos postai leveleket, vagy csak egyszerűen nem akar építményadót fizetni – mert ebben az esetben erről sem szabad megfeledkezni.

Mivel egy cég székhelyét minden hivatalos okiraton fel kell tüntetni, esetenként egy budapesti cím nagyobb presztízs értékkel bír, mint egy vidéki.

Éppen ezért lehetőség van több, így budai, vagy pesti székhelyszolgáltató irodáink igénybevételére is.

Mi a helyzet az iparűzési adóval?

Nem szabad elfelejteni, hogy ha székhellyel rendelkezünk, nagy valószínűséggel iparűzési adót kell fizetni.

Az iparűzési adó azon településeken terheli az adóalanyt adókötelezettséggel, ahol a székhelye megtalálható (ez az adott település egyik legfőbb bevétele egyébként).

Abban az esetben, ha az adóalany rendelkezik székhellyel és telephellyel is, de az két különböző településen található, akkor meg kell osztani az iparűzési adót.

Természetesen, ha valaki ragaszkodik a fővárosi székhely címéhez, megértjük, viszont ezzel a költséggel is számolnia kell.

Azonban, ha el szeretnénk kerülni az ezzel az adóval járó kellemetlenségeket, és hajlandóak vagyunk eltekinteni a budapesti címtől, akkor érdemes a cégünk által biztosított újlengyeli székhelyszolgáltatást igénybe venni.

Az M5-ös autópályától könnyen megközelíthető Újlengyel, ráadásul egész területe IPA mentes a vállalkozások számára, aminek egyetlen feltétele, hogy a vállalkozások ne rendelkezzenek fiókteleppel. Ez viszont nagyon fontos feltétel.

Abban az esetben, ha Ön mégis rendelkezne továbbá fiókteleppel, akkor (ahogy már említettük) gyakorlatilag a legtöbb esetben ilyenkor nem tud megtakarítani ilyen módon IPA-t.

Keressen minket bátran!

Több mint 13 éves tapasztalattal rendelkező stabil cégcsoport vagyunk, legalább 14 ezer fordult meg nálunk, kevés olyan ügytípus van, amivel még ne találkoztunk volna.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, esetleg bármilyen további kérdése lenne, keressen minket bizalommal a 06 30 386 2070-es vagy a 06 30 468 1370-es telefonszámainkon.

TÁRCSÁZOM