Menü Bezárás
Minden, amit tudni érdemes az egyéni vállalkozásról és a betéti társaságról

Amikor cégalapításra adjuk a fejünket, az egyik legfontosabb feladat, hogy a cégformáról döntsünk, elvégre ez határozza meg a továbbiakban azt, hogy milyen adózási forma vonatkozik ránk, és milyen működést várnak el tőlünk a szabályozások.

Kérdés esetén vagy a döntés során nagy segítségünkre lehet egy jó könyvelő.

Manapság már számos lehetőségünk van, ha vállalkozást szeretnénk indítani, és természetesen minden vállalkozási formával járnak együtt előnyök és hátrányok is, ezért fontos elgondolkodnunk azon, hogy mivel tudunk a leghatékonyabban dolgozni?

A továbbiakban két népszerű gazdasági formáról olvashat, és bár vannak hasonlóságaik, a működésük számos eltérést is tartogat.

Hogyan vált népszerűvé az egyéni vállalkozói lét?

Az egyéni vállalkozás a rendszerváltást követően kezdett egyre népszerűbbé válni, és az emberek egy magasabb társadalmi státusszal hozták összefüggésbe.

Ma már inkább az ellenkezője igaz: a vállalkozók kicsiben kezdik, és nem fejlődnek olyan gyorsan, kisebb lépéseket tesznek meg az előrehaladáshoz.

A legtöbb egyéni vállalkozás inkább kísérletezik a kezdetekben, de természetesen vannak olyanok is, akik nagyobb megmozdulásokban gondolkodnak.

A népszerűségének egyik legnagyobb oka, hogy mind közül ezt az egy vállalkozási formát lehet bármikor szüneteltetni, és ez idő alatt a vállalkozó teljes mértékben mentesül az adóterhek alól.

Emellett nagyon egyszerű megalapítani, még ügyvédre sincs szükség hozzá.

Miben más a betéti társaság?

Az egyéni vállalkozások sikere mellett régebben a betéti társaságok jelenléte a háttérbe szorult, és csak ritkán találkozhattunk olyan emberrel, aki ebben a formában indult el.

Ma már sokkal nagyobb népszerűségnek örvend az egyszerű alapítási eljárás miatt.

Az alapításához egy beltag és egy kültag szükséges, tehát minimum két fővel kell számolni az induláskor, és ezt követően a továbbiakban is meg kell lennie ennek a létszámnak.

Vannak természetesen különbségek a kültag és a beltag felelősségvállalását illetően.

Amennyiben a társaság meglévő vagyona nem elég a fedezethez, a beltagnak kötelessége hozzájárulni teljes személyes vagyonával a vállalkozáshoz, a kültagnak viszont nem.

Ebben a vállalkozási formában már szükséges, hogy az alapítás folyamatában részt vegyen egy ügyvéd, és a személyes vagyoni hozzájárulás is szükséges.

Legyen körültekintő, ne bukjon el a részleteken!

Legyen körültekintő, ne bukjon el a részleteken!

A cégalapítás ma már egyszerűsített formában zajlik, több előre megírt dokumentummal, de sok olyan hátulütője lehet a dolognak, amibe ha beleszaladunk, akkor rosszabb esetben akár 5 évre el kell köszönni a cég alapítási terveinktől.

A fent említetteken kívül természetesen még sok lehetőségünk van, ha cégalapításon gondolkodunk, de mint szó volt róla, csak az egyéni vállalkozáshoz nem szükséges ügyvédi jelenlét.

Ha szeretne okosan, minden részletet figyelembe véve céget alapítani egy profi csapat segítségével, nézzen körül az oldalunkon, és hívjon minket még ma!

TÁRCSÁZOM