Menü Bezárás
Mit jelent a céghalmozók csökkenése?

Pár évvel ezelőtt egyértelműen nőtt azoknak a száma, akik céghalmozás révén igyekeztek gyarapítani vállalati birodalmukat.

Mostanában azonban megfigyelhetővé vált, hogy elkezdett csökkenni a népszerűsége ennek a jelenségnek, tehát elkezdett változni a magyar cégvilág is.

Nem számít rendhagyó dolognak egyébként, hogy egy vállalkozó több cégben is érdekelt legyen azonban, ha ez több, mint öt vállalkozást jelent, akkor az már a céghalmozás kategóriába esik.

A céghalmozás esetében nem kell jogi megkötésekre számítani, vagyis annyi vállalkozást birtokolhat egy vállalkozó, amennyit szeretne, és ugyanez vonatkozik a különböző cégekben szerzett tulajdonrészekre is.

Ami a statisztikákból kiderül…

Az egy-két éve végzett statisztikai felmérésekből kiderül, hogy hozzávetőlegesen 12 ezer vállalkozó sorolható a céghalmozók közé, vagyis nekik van tulajdonrészük több mint 5 cégben.

Ez a szám 2019-ben 13 ezer volt, azóta tehát valóban megfigyelhető a csökkenés.

Arányait tekintve ez a változás inkább azoknál figyelhető meg, akiknek 16-20 körüli, illetve 100-nál több vállalkozása van.

A céghalmozás népszerűségének csökkenése rávilágít arra, hogy a vállalkozások világában is folyamatosan változik a trend.

Amellett sem szabad elmenni, hogy nem minden gazdasági forma esetében látható át egyértelműen a tulajdonosi háttér – többek között ilyenek a befektetési alapok és az alapítványok is.

Egyáltalán nem rendhagyó a céghalmozás a társvállalkozásoknál, ahol egy-egy cég akár 10 tulajdonoshoz is tartozhat.

Mérséklődik a számuk, de azért nem tűnnek el

Amikor olyan céghalmozásról van szó, ahol több tulajdonos érdekelt egy vállalkozásnál, akkor a legmagasabb szintű tulajdonosokat végső tulajdonosnak nevezzük.

Nagyjából 800 szervezet, valamint 11.000-et meghaladó magánszemély számított végső tulajdonosnak – az elmúlt pár év számításai alapján.

A 2019-es évhez képest növekedett a száma a 21-50 közötti vállalkozást birtokló a cégtulajdonosoknak.

Ez annak is betudható többek között, hogy a felsőbb rétegekből morzsolódtak le cégek, és persze több olyan vállalkozás is volt, aki felfejlődött ebbe a kategóriába.

Azzal azonban számolni kell, hogy az ilyen nagyságú vállalkozásoknál már okozhat problémát a működési folyamatok átlátása, valamint a név megjegyzése.

De ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne ezt megoldani megfelelő cégvezetéssel, vállalatirányítási rendszerrel.

A cégvilág formálódása

Igaz, hogy jelenleg csökken a száma a céghalmozóknak, de ettől függetlenül várhatóan mindig jelen lesznek a magyar cégvilágban.

A hazai cégvilág számára az is használna, ha a növekedne a transzparencia, mivel ez fejlődést jelentene.

Igényelje szolgáltatásainkat és halmozza a szabadidőt!

Igényelje szolgáltatásainkat és halmozza a szabadidőt!

Egy vállalkozás mellett is rengeteg teendője van egy cégvezetőnek, hátha még több céget kell irányítania!

Akár egy, akár több cég vezetéséről legyen is szó érdemes optimalizálni a teendőket, és bizonyos feladatokat kiadni a kezünk közül, sokszor akár külsős partnernek.

Ismerje meg közelebbről székhelyszolgáltatással, cégmódosítással és cégalapítással kapcsolatos szolgáltatásainkat, és szabadítson fel időt az igazán fontos dolgokra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM