Menü Bezárás

Céget alapítani nem is olyan bonyolult, költséges és hosszadalmas folyamat, mint amilyennek nagyon sokan gondolják.

Természetesen ahhoz, hogy bejegyeztethessük a saját cégünket, szükséges a hatóságok engedélye is, máskülönben nem tud legálisan működni a vállalkozásunk.

Ezekben az ügyekben a cégbíróság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az illetékes.

Sajnos a vártnál is többször fordul elő, hogy bár a cégbíróság jóváhagyja a kérelmünket, azonban amikor továbbítja az adatokat a NAV felé, az nem adja ki az adószámot a cégnek.

Ez persze további bonyodalmakhoz és nem kevés fejfájáshoz tud vezetni.

De mi miatt történhet ilyen jellegű fennakadás, és hogyan orvosolható?

Most megtudhatja!

Hol akadhat el a cégbejegyzés?

A szükséges dokumentumok kitöltése és aláírása után a cégbejegyzés folyamata a következőképpen zajlik:

Mint azt már fentebb is összefoglaltuk, az iratok továbbításra kerülnek a cégbíróság felé, akik ha mindent rendben találnak, elküldik az adatokat a NAV-nak, akik végül kiadják az új adószámot a céghez.

Ez az a pont, ahol hosszabb-rövidebb ideig megállhat a folyamat, attól függően, hogy elutasításra kerül-e az adószám iránti kérelmünk.

A NAV ugyanis 1 napon belül meg is szokta adni az adószámot, azonban ha ez nem történik meg, akkor a cégbíróság ideiglenesen felfüggeszti a cégbejegyzési eljárást.

Ilyenkor még nem kell egyből NAV eltiltásra gyanakodni, ugyanis az adóhatóságnak összesen 8 munkanapja van arra, hogy nyilatkozzon a cég adószámáról.

Ez alatt az idő alatt Ön bizonyítani tudja, ha önhibáján kívül van adótartozása (pl.: ha egy korábbi ügyfele nem fizette Önt ki, és emiatt nem tudta megfizetni a kirótt adót).

Szerencsésebb esetekben amint az adószám kiállításra kerül, a NAV jelzi a cégbíróságnak, és további egy napon belül meg is történik a cégbejegyzés.

Vannak azonban kevésbé szerencsés szituációk, amikor elutasításra kerül a kérelem.

A NAV eltiltás okai

Az ok, ami miatt a NAV nem adja ki az adószámot, leginkább a bejegyezni kívánt cég ügyvezetőjének vagy alapítójának személyében keresendő.

Ha nekik ugyanis adótartozásuk van, a korábbi cégük adószáma letiltásra került, el vannak tiltva a közügyektől, vagy pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetését szabtak ki rájuk, a NAV elutasítja a kérelmet.

A NAV tiltólistája nem nyilvános, viszont a 21TADRI nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával ellenőrizheti, hogy Ön szerepel-e rajta.

Ha az így kapott információ szerint az adóhatóság nem engedélyezi, hogy Ön új céget alapítson, érdemes inkább olyan megbízható embert – mondjuk egy családtagot – bevonni, aki tiszta lappal indul.

Ha tanácsra van szüksége, hozzánk nyugodtan fordulhat!

Nem szeretne egyedül szembenézni a cégalapítással kapcsolatos problémákkal, és szeretne tapasztalt, hozzáértő szakemberektől tanácsot kapni, akkor bátran keressen fel minket!

Mi garantáljuk Önnek, hogy a lehető legjobb tudásunk szerint igyekszünk Önt a siker útjára terelni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM