Menü Bezárás
Törzstőke befizetése kft. alapítása esetén

Több különböző adminisztratív és anyagi jellegű kötelezettséggel kell számolni egy cégalapítás során.

A törzstőke befizetése hozzátartozik a kft. alapításhoz, ami egy meghatározott összeg, aminek a minimuma törvényileg meg van határozva, azonban arra nincs szüksége, hogy a bejegyzést megelőzően a teljes törzstőke rendelkezésre álljon.

Azonban nem lehetséges a cégalapítás a törzstőke nélkül, viszont működik olyan cégforma, amelynél a kötelezően befizetendő minimális összeg nincsen meghatározva.

Példának okáért egy betéti társaságnál bármekkora összeg befizethető törzstőke gyanánt; ezt nevezzük vagyoni betétnek.

Az viszont minden gazdasági társaság alapítására igaz az, hogy törzstőke szükséges hozzá, és ez alól a kft. sem kivétel.

A törzstőke összértéke Kft. létesítésénél

Előzőleg 500.000 Ft volt a minimális törzstőke összege, és ennek emelését egy adott határidőig végre kellett hajtani.

Azonban a 2017-es törvénymódosítás után módosult a törzstőke minimális összege 3.000.000 Ft-ra a kft-k esetében.

Amikor egy kft-hez több tag is tartozik, akkor annak alapítása során a kötelező jellegű törzstőke befizetésekor szükséges a tagoknak a törzsbetétet szolgáltatniuk.

Magának a törzsbetétnek az összege el kell, hogy érje a 100.000 Ft-ot, de ennek a finanszírozása történhet apporttal, vagy a másik lehetőség a pénzbeli vagyoni hozzájárulás.

Az apport, vagyis a nem vagyoni hozzájárulás, lehet vagyontárgy vagy egyéb vagyoni értékűnek számító dolog, de akár egy adós által elismert vagy jogerős bírósági határozatra támaszkodó követelés is lehet.

Ahhoz, hogy egy apport értéke pontosan meghatározható legyen, érdemes egy szakértő vagy könyvvizsgáló véleményét is kikérni.

Ennek azért van jelentősége, mert nagymértékű veszteséget okozhat a cégnek, ha rosszul van megítélve az apport értéke.

A Kft. törzstőke befizetésének határideje

A Kft.-hez tartozó törzstőke teljes összege befizetésre kerülhet a bejegyzést követően is, nem kötelező, hogy előtte történjen meg.

A Polgári törvénykönyvben vagy a létesítő okiratban bejegyzett időpontig kell befizetni a törzstőke teljes összegét.

Fontos, hogy a határidőig beérkezzen az összeg és ne történjen késedelem.

A törzstőke egészének befizetését megelőzően is helyt kell állniuk a Kft. tagjainak a társaságban lévő adósságok kapcsán, természetesen addig az összegig, amit bevállaltak.

Nemcsak a törzstőkéről szól a cégalapítás!

Nemcsak a törzstőkéről szól a cégalapítás!

Egy Kft. alapítása során nemcsak a törzstőke befizetésével kapcsolatos teendőkre kell odafigyelni, hanem más egyéb adminisztratív kötelezettséggel is jár a folyamat.

Ha nem szeretne a cégalapítás adminisztrációs részével foglalkozni, akkor bízza ránk a dolgot!

És nemcsak a cégalapításban, hanem székhelyszolgáltatásban is tudunk segíteni, sőt arra is van megoldásunk, hogy mentesüljön az iparűzési adó alól!

Több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk, így biztosíthatjuk az Ön számára, hogy a cégalapítás folyamata zökkenőmentes legyen.

Amennyiben Ön is szeretné igénybe venni szolgáltatásainkat, vagy lenne még valamilyen kérdése, keressen minket bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM