Menü Bezárás
Tudnivalók a generációváltásról

Napjainkban válnak nyugdíjassá azoknak a vállalkozásoknak az alapítói, akik még a rendszerváltás után indítottak céget Magyarországon.

Ebből kifolyólag az következik, hogy több vállalkozásnál válik szükségessé, hogy utánpótlásról, utódlásról gondoskodjon, vagyis megtörténik a generációváltás.

A generációváltás sokszor nem zajlik zökkenőmentesen, épp ezért indult az Evolúció – megújuló vállalkozások nevet viselő program, amely ennek a folyamatnak a megkönnyítését hivatott biztosítani.

Korábbi adatok alapján legalább 53 000 olyan vállalkozás működik Magyarországon, amely vezetője már beötlötte a 65 évet.

Ez a réteg foglalkoztatja a 8%-át a versenyszférában tevékenykedő munkavállalóknak, ami a 4%-a a teljes céges árbevételnek.

A vállalkozások többnyire addig várnak a generációváltással és annak teendőivel, ameddig csak lehet.

Nem biztos, hogy könnyű lesz megtalálni az ideális személyt

A halogatás mögött több ok is állhat:

  • sokszor időbe telik, amíg az adott cég megtalálja a megfelelő utódot;
  • de van olyan vezető, aki még nem szeretné odaadni a teendőit másnak;
  • valamint vannak, akik attól tartanak, hogy az addigi munkájuk elveszik, amikor átadják a stafétát.

De arról sem szabad megfeledkezni, hogy bizonyos esetekben családi vállalkozásról beszélhetünk, amikor általában az alapító vagy a vezető gyerekei is a cégnél fognak dolgozni.

Virágh Rajmund, cégutódlásspecialista meglátásai szerint fontos, hogyha valaki meg fog örökölni egy családi vállalkozást, akkor előtte kipróbáljon más munkahelyeket is azért, hogy több tapasztalatot szerezzen.

A generációváltásnál többnyire az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy megtalálják a megfelelő jelöltet az adott pozícióra.

A vezetőváltás szinte mindig rizikófaktor egy cég életében, de amennyiben a megtaláljuk a megfelelő személyt, jelentős sikereket lehet elérni beleértve a terjeszkedést és a fejlesztéseket.

Családi vállalkozás

Abban az esetben, ha tényleg családtag váltja a cég aktuális vezetőjét, akkor általában a váltás utáni időszakban az esetek 45%-nál felmerülhet valamilyen probléma.

Azonban, amennyiben egy külsősre esik a választás utód tekintetében, akkor ez az arány megemelkedik 65%-ra – ezt mutatta ki egy nemzetközi kutatás.

A generációváltás összetett folyamat, amely során a céges értékrendet, a stratégiát, valamint a szervezeti struktúrát is át kell szervezni.

Ezeknek a támogatására jött létre az Evolúció – megújuló vállalkozások program, így könnyítve meg a vállalkozásoknak az átállással járó nehézségeket, segítenek abban, hogy minél gördülékenyebb legyen a generációváltás folyamata.

Ennél a programnál főleg azoknak a cégeknek a részvételével számolnak, akik minimum 5 lezárt üzleti évvel rendelkeznek, kettős könyvvitellel dolgoznak, illetve a tulajdonos/vezető belépett már az 55. életévébe.

Olyan szaktanácsadásokkal nyújtanak segítséget, mint a vezetői státusz átadásának megtervezése, hogyan határozzák meg a cégértéket, valamint milyen módon kutathatják fel a finanszírozási formákat, amelyek esetleg szükségessé válhatnak az átalakulás során.

Cégalapítás vagy módosítás esetén számíthat ránk!

Cégalapítás vagy módosítás esetén számíthat ránk!

Nem egyszerű procedúra a generációváltás, megvannak a maga buktatói.

Bár a cégalapítás, cégmódosítás folyamata mára sokat egyszerűsödött, még így is több olyan pontja van, amibe ha hiba csúszik akkor megnehezítheti a dolgokat.

Vegye igénybe szolgáltatásainkat és mi segítünk, hogy gördülékeny legyen a cégalapítás vagy módosítás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM