Menü Bezárás
Üzleti tervre mindig szükség van

Ahhoz, hogy egy cég valóban sikeresen működjön szükség van arra, hogy legyen egy rendszerezett, stabil üzleti terv.

Ez egy olyan dokumentum, amely segít abban, hogy átláthatóbban és összeszedettebben foglalja össze a vállalkozás tevékenységét, illetve azt is konkrétabban lejegyzi, hogy milyen céljai lesznek a jövőben a cégnek.

Ezenkívül egy megfelelően összeállított üzleti terv esetén arra is nagyobb rálátásunk nyílhat, hogy a kitűzött célok mennyire reálisak, mekkora esély van arra, hogy meg lehet valósítani őket.

Mielőtt elkezdjük megírni a dokumentumot, érdemes átgondolni, hogy pontosan kiknek és milyen céllal írjuk, vagyis szükséges konkretizálni, hogy mit akarunk elérni az üzleti terv segítségével, és ki a célközönség.

A dokumentum terjedelme változó és többek között attól is függ, hogy mi a cél és ki a célközönség, de általánosságban 20-100 oldal körül van.

Több esetben is fontos az üzleti terv

Több minden is indokolhatja, hogy megalkossunk egy üzleti tervet:

  • Egy olyan cég átalakítása és/vagy fejlesztése, ami már megvan és működik. Ebben az esetben azt ajánlott kiemelni, hogy milyen anyagi támogatásra van szükség a célok eléréséhez. Valamint mindezt milyen módon szeretnénk megvalósítani, illetve azt is fel kell mérni, hogy miután ez megtörtént lesz-e rá érdeklődés a piacon, tehát mennyire tud megfelelő szinkronban lenni a kereslet és a kínálat.
  • Keresni új befektetőket, partnereket, akár hitelezőket is. Ilyenkor, ha a tőkebevonás lesz az elsődleges cél, akkor a másik fél szemében egy profin összeállított üzleti tervvel sokkal hitelesebbnek és megbízhatóbbnak fogunk tűnni. Nem fog annyi energiát igényelni a döntés, mivel minden szükséges információ benne lesz az üzleti terv dokumentumában, és ez többnyire pozitív képet mutat rólunk.
  • Egy új cég megkezdése előtt. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor egy jól összerakott üzleti terv nagy szolgálatot tud nyújtani, mivel ennek segítségével szinte nullára lehet leredukálni a nem várt rizikófaktorok számát.

Ezeket mindenképp tartalmazza az üzleti terv

Egyrészt az lényeges, hogy az üzleti terv tényszerű és informatív legyen, törekedjen az egyértelműségre.

A fölösleges, töltelék mondatoktól, szövegrészektől minél inkább tartózkodjunk.

Ajánlott egy jól strukturált logikai ívet kialakítani, mivel ez a befogadó számára sokkal könnyebben lesz értelmezhető, valamint ebből adódóan nagyobb lehet a pozitív megítélés is.

A vállalkozás bemutatása, valamint a piacelemzés fontos, hogy szerepeljen benne, és ezeket közgazdaságtani szempontból is lényeges alátámasztani, illetve legyen bemutatva a pénzügyi és marketing terv is, valamint az is, hogy a felvázolt tervet hogyan lehet megvalósítani.

A plusz időt mi biztosítjuk az Ön számára!

A plusz időt mi biztosítjuk az Ön számára!

A folyamatos fejlesztések, ügyintézések intézése sok idővel és energiával jár, különösen akkor, ha épp belevágunk egy új vállalkozásba, vagy a már meglévőnél szeretne módosításokat eszközölni.

Akár új cég alapítást tervez, akár egy már futó vállalkozásnál szeretne változtatásokat eszközölni, mi segítünk, hogy az adminisztrációs része a folyamatnak problémamentesen és gyorsan el legyen intézve!

Cégalapítás és cégmódosítás esetén ránk számíthat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM